
Cilt Hastalıkları
Sedef
Sedef hastalığı, otoimmün grup hastalıklara girer. Yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokusunu (burada cildi) yabancı bir madde olarak algıladığı ve dolayısıyla saldırdığı bir hastalıktır. Bu grup hastalıklarda unutulmaması gereken şey, bağırsakların bozulmuş olduğu ve bağışıklık sisteminin aşırı aktif olduğudur. Tek taşla iki kuş vurmak adına bağırsaklara odaklanmak en mantıklı adımdır. Çünkü o zaman hem bağırsakları rahatlatmış hem de bağışıklık sistemini sakinleştirmiş oluruz. Tabi ki bunlar ilk adımlar. Sonrasında her sedef hastasında olduğu gibi yıllardır süren besin bileşeni yetersizliklerini yerine koymak gerekir. Bunun için de beslenmeye, ihtiyaçlara göre, besinler eklenir ve bazı besinler çıkarılır. Gelin aşağıda kısaca özetleyelim.
1- Bağırsaklarınızın rahatlaması için buğdayın her türlüsünden uzak durun (bulgur, makarna, kuskus, pasta, börek çörek vs ne varsa)
2- Süt ürünlerin alerjik ve bağışıklık sistemini her türlü alarma geçirebilecek proteinlere sahiptir. Bu nedenle bir süre bunları da diyetinizden çıkarın.
3- Beslenmenize doğal besinleri bol bol ekleyin. Bazı besinler hassasiyet yaratırsa onları çıkarabilirsiniz. Vücudunuzu yormayın.
4- Buğdayı ve süt ürünlerini çıkardıktan sonra beslenmenize ekleyeceğiniz hayvansal ve bitkisel besinler sizin aç hücrelerinizi doyasıya doyuracaktır. Yıllardır süren içi boş beslenme (tahıla dayalı, unlu mamuller, ekmek, endüstriyel besinler vb) nedeniyle gizli açlık çeken bedeniniz şimdi gerçek besinler sayesinde rahatlayacaktır. Sadece yavaş başlamanız yeterli.
5- Omega 3 (kaliteli olmalı), çalışmalara göre günde 3 g EPA+DHA belirtilerde hızlı düzelme göstermekte.
6- Probiyotik desteğine ihtiyacınız olacaktır. Bunun için önce fermente besinlerden başlayın, sonra probiyotik takviyesi kullanarak devam edin.
7- Sebze ve meyveleri beslenmenize bol bol ekleyin. Ancak sorun yaratanlar olursa onları bir süreliğine bırakın.
8- D vitaminizin yeterli olduğundan emin olun. Düşükse mutlaka güneşe çıkın. Ve D vitamini takviyesi de kullanın. Ama dikkatli olun. Kontrollü yapın. Güneşten faydalanın.
9- A vitamini kaynaklarını (tereyağı, kaymak, kırmızı, turuncu, yeşil sebze ve meyveler) tüketin.
10- Çinko kaynakları (baklagiller, kabak çekirdeği ve serbest gezen dana veya koyun eti) tüketin.
11- Yiyeceklerinizi organik alın! Çünkü bağırsaklarınız çok hassas. Buna bütçe ayırın ve hakkını verin!
12- Kemik suyunu kullanın. Bağırsaklarınız için günde 2-4 bardak arası tüketin.
Egzama
Egzama, hali hazırda hassas cilde sahip kişilerde daha sık görülür. Her zaman söylediğim gibi, her hastalığın altında yatan temel nedenlerden 1-Bağırsaklar 2-Bağışıklık Sistemi ile ilgili sorunlar burada da karşımıza çıkmakta. Genelde alerjilerle seyretmekte ve kimyasal maddelere karşı (sabun, deterjan, besinlerdeki kimyasallar vb) vücut tepki göstermekte. Ayrıca hayatın ilk yıllarında antibiyotik almış olma veya yoğun endüstriyel beslenme bağırsakları olumsuz etkilediği için egzama görülme olasılığını da artırıyor.
Egzamanız Varsa Neler Yapmalısınız?
+ Zarar verdiğini hissettiğiniz temizlik malzemeleri ve parfüm vs de dahil tüm kimyasallardan uzak durun.
+ Mutlaka bağırsaklarınıza özen gösterin. Glüteni, süt ürünlerini, yer fıstığını diyetinizden çıkarın. Hatta patlıcangilleri (patlıcan, domates, patates, biber, papino vb) de çıkarmanız gerekebilir.
+ Şeker ve diğer endüstriyel besinleri (içine şeker eklenenler, margarin, kızartma yağı vb) çıkarmalısınız.
+ Kemik suyu, omega 3, D vitamini (seviyeniz düşükse), prebiyotik besinler (turşu, ev yapımı sirke vb.), bol sebze ve meyve ağırlıklı bir diyetin faydasını göreceksiniz.