FBA
BAĞIRSAKLARIMIZI ONARIRKEN NELERİ EKSİK YAPIYOR OLABİLİRİZ?
Bağırsaklarımızı düzeltmeye çalışıyoruz, beslenmemize özen gösteriyoruz. Çeşitli takviyeler alıyoruz, hatta danışmanlıklar da alıyoruz. Okuyoruz araştırıyoruz. Hala bir şeyler eksik. Peki, nerede hata yapıyor olabiliriz?
Öncelikle size uygun diyet türünü uygulamanız en önemli adım. Bunun için bir fonksiyonel tıp diyetisyeninden danışmanlık almanızı öneririm. Bunu belirlemek çok kolay değil, yaptırdığınız testler doğru sonuçlar veriyordur ancak diyetin nasıl olacağı konusunda sadece ışık tutar, tam olarak hangi diyeti yapacağınızı sadece teste bakarak anlayamazsınız. Yine de basit bir eliminasyon diyeti ile başlayabilirsiniz, kendinizi yoklayarak besinler arasında ekleme çıkarma yaparak denemeler yapabilirsiniz.
İkinci konu, sindirim sisteminiz iyi çalışmıyor olabilir. Burada mide, ince ve kalın bağırsaklar, pankreas ve karaciğerden bahsediyorum. Peki, ne yapabiliriz? Sindirimi kolaylaştıran bitkiler (kimyon, limon, zencefil, nane, sirke, turşu) ile yemekten önce meditasyon/şükür çalışması (hafife almayın, deneyin görün), yemek yerken yemeğe odaklanma, yemekten sonra da dinlenmeye geçmeye özen gösterin. Yemeklerle su içmeyin, yemekten 1,5 saat sonra su için veya yemekten biraz önce de içebilirsiniz.
Başka neler olabilir? Neleri yapmalıyız?

1) Stres: kafaya takmak, şeker tüketmek, kan şekerinin fazla dalgalanması, aralıklı açlık yapmamak veya aralıklı açlık yapacağım derken bünyeyi zorlamak, gece geç uyumak, hoşa giden aktivitelerde bulunmayı ihmal etmek.
2) Enflamatuar gıdalar: şeker, unlu mamuller, paketli gıdaların birçoğu, GDO ürünler, intolerans veya hassasiyetimiz olan besinler.
3) Bağırsak enfeksiyonları: her ne kadar antibiyotiğe karşı olsam da bu durumda kullanmak gerekebilir. Akabinde probiyotik kullanabilirsiniz.
4) Hormon dengesizlikleri: özellikle insülin dengelemek önemli. Bununla ilgili ücretsiz eğitim hazırlayacağım. Aralıklı açlık, seyrek beslenme, protein ve sebzeden zengin bir diyet ilk adım. Tiroit dengesi için doktor iş birliği, östrojen/testosteron dengesizlikleri için karaciğer dostu beslenme/antioksidanların alımı.
5) Besin çeşitliliği: özellikle bitkisel besinleri her renk, rengârenk, çeşit çeşit ve günlük en az 500 gram ve üzeri miktarda tüketmek önemli.
6) Takviyeler: d vitamini, omega 3 çok önemli.
7) Kendini sevme: şarkı söyleyin, resim çizin, yazı yazın. Farkı hissedeceksiniz.
8) Meditasyon: sakın küçümsemeyin çok önemli.
Tüm bunları yapmalıyız. Biz insan olarak, genetik olarak yavaş yaşayan, sürekli ileriye yönelik planlar yapmayan, kısa vadeli planlar yapan varlıklarız. Eğer çok uzun vadeli planlar yapabiliyorsak ne ala, ancak genlerimiz her zaman bu duruma müsait değil. Bu nedenle yavaşlamak, daha sakin ilerlemek ve keyif almaya odaklanmak lazım. Bu koşuşturma bize göre değil.
Sevgiler,
İlker PAZARBAŞI
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni
#bağırsaksağlığı #fonksiyonelbeslenme #fonksiyoneltıp #fonksiyoneltıpdiyetisyeni #diyetisyen #sağlıklıbeslenme #fonksiyonelbeslenmeakademisi