top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Bazı Besinler Dokunuyorsa...

Hipotiroit ve haşimoto tiroiditinde dikkatimi çeken, çok fazla kişide fodmap bir kısım kişide ise histamin intoleransı olması. Fodmap, bağırsağımızdaki bakteriler tarafından fermente edilebilen karbonhidratlardır. Çok yararlı olabilen bazı besinler fodmap’tan zengin olduklarından bazen rahatsız edebiliyor. Bazen de vücut ürettiği histamini yıkamıyor ki bu da genellikle SIBO ile ilintili oluyor ve histamin barındıran besinler bu kez rahatsızlık hissini yaşatıyor. Bu durumda sizlere önerim şartları fazla zorlamayın ve biraz zamana bırakın. Gelin bu besinleri birlikte inceleyelim.


Fodmap’tan zengin besinler: lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kırmızı pancar, soğan, sarımsak, yer elması, balkabağı, taze soğan ve pırasanın beyaz kısmı, elma, armut, avokado, h.cevizi, şeftali, nektarin, erik, karpuz, kuru meyveler, fermente besinler.


Histaminden zengin besinler veya histamin üretimine neden olanlar: fermente besinler, işlenmiş/beklemiş etler, kabuklu deniz canlıları, turunçgiller, muz, çilek, ananas, papaya, avokado, patlıcan, çilek, domates, ıspanak…


Şimdi bu besinlerin hepsi değil ama bazıları size rahatsızlık verirken bazıları vermeyecektir. Burada önemli olan hangilerinin verdiğini anlamaktır. Bunu en iyi deneye yanıla öğrenebilirsiniz. Veya bir uzman eşliğinde strateji izleyebilirsiniz.

Esas olan yaklaşım burada taş devri diyeti ile birlikte size uygun besinleri seçmek, sebzeden zengin beslenmeyi ihmal etmeden, her gün en az 1 kere büyük tuvalete çıkmayı garantilemek. Yeterince lif alımı da bu nedenle önemli.


Size yukarıda yazdıklarımdan başka besinler de dokunuyor olabilir. Onları da bir süre diyetten çıkarmanız gerekecek. Merak etmeyin sonra ekleyebileceksiniz.

Bu diyet süresince rengarenk beslenme, fitokimyasallar içeren takviyeler (resveratrol, kurkumin gibi), kemik suları (histamin sorunu olanlar uzun süre kaynatmamalı), multi vitamin ve multi mineral kullanarak iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.


İlker Pazarbaşı

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page