top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Fodmap Diyeti

Diyetin detaylarını en alta yazdım ama öncesindeki bilgiler de önemli!


Bu diyeti ne kadar süre uygulayacağım? Bir uzman eşliğinde ilerlerseniz genellikle 2-6 ay arası. Kendiniz yapmak isterseniz daha uzun süre. Onu kestirmek zor. Uzman size bazen besin destekleri ve zihinsel güçlenme teknikleri önereceği için daha kısa sürmektedir.

Düşük fodmap diyeti, genellikle bağırsak sorunları, fibromiyalji, gaz, şişkinlik, mide-bağırsak sorunları gibi durumlarda fayda gösterir. Ancak deneyimlediğim kadarıyla bu durumlarda kesin bu diyet uygulanır diyemem. Bunun yerine siz isterseniz bu denemeyi yapabilirsiniz. Diğer taraftan danışanlarımdaki durum şöyledir: kısmen yüksek fodmap besinler rahatsızlık veriyor. Kısmen yüksek histaminli besinler. Bir de her iki gruba girmeyen birkaç besin rahatsızlık veriyor. Bir de çiğ besinler dokunuyor.


Tabi bu durumda rahatsızlık verdiği tespit edilen besinleri diyetten çıkarmak daha doğru olur. Bu durumlarda fodmaptan zengin besinlerin tamamını çıkarmaya gerek yok. Bir de çıkarılan besinlerden sonra geri kalanlarla birlikte TAŞ DEVRİ diyetini uygulamanızı öneririm. Yani, diyelim ki size soğan sarımsak elma brokoli, ananas, kivi vb dokunuyor. Diğer besinler dokunmuyor. Siz diyetinizden bu besinleri çıkarın, ama taş devri ilkelerini de uygulayın. Yani size dokunmuyor bile olsa süt ve süt ürünlerinin tamamını, tüm tahılları, tüm kurubaklagilleri, yer fıstığını, patatesi ve tüm doğal olmayan şeyleri çıkarın.


Fodmaptan zengin sebzeler: Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, karnabahar, lahana, patlıcan, karalahana, bamya, mor lahana, brokoli, balkabağı (çok küçük bir dilim tüketilebilir), hardal, bezelye, kırmızı pancar, taze soğanın ve pırasanın beyaz kısmı.


Fodmaptan zengin meyveler: Elma, kayısı, avokado (çeyrek olabilir, sorun yaratıyorsa çıkartılmalıdır), olgun muz, böğürtlen, kara dut, mango, şeftali, nektarin, armut, erik, karpuz, hindistancevizi, kuru meyveler.


Fodmaptan zengin tahıllar: Arpa, kepek, kuskus, granola, müsli, çörek, kek, çavdar, irmik, spelt, buğday gıdaları örn. ekmek, tahıl, makarna.


Fodmaptan zengin baklagiller: Hepsi


Fodmaptan zengin yağlı tohumlar: Yer Fıstığı (tamamen çıkmalı), Antep fıstığı / Siirt fıstığı, badem, fındık, kaju (1 gece suda bekleterek ve günde 6-8 adedi geçmeden tüketmeyi deneyebiliriz.)


Fodmaptan zengin süt ürünleri: Hepsi, sert peynirler serbest ama taş devrine benzeteceğimiz için yine çıkmalı.


Diğer: meyve suları, h.cevizi suyu ve tüm fermente ürünler.

Yukarıdaki listeye bakın, size dokunanları çıkarın, geri kalanlarla TAŞ DEVRİ ilkeleri uygulayın


Bu durumda;

Kahvaltınız; yumurta (tercih etmeyebilirsiniz, size kalmış), tahin, çok azıcık pekmez, bir miktar suda beklemiş badem veya fındık, karışık sebze buğulama veya fırın, avokado, havuç-maydanoz salatası

Akşam yemeğiniz; balık-tavuk-hindi-kırmızı et, yasaklı olmayanlardan sebze yemeği ve salata. Benim soframda genelde 2 çeşit sebze yemeği bulunur.

Evet benim menülerimde tahıllar, kurubaklagiller, ekmek vb GENELLİKLE olmaz ve bu çok daha hafif ve zinde hissettirir.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page