top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Glüten İntoleransı Neden Artıyor?

Günümüzde her türlü hastalık artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de hayatımıza giren kimyasalların artması ve bunun önüne geçemiyor olmamız. Örneğin besinlerdeki zirai kalıntılar, yapışmaz tavalar, alev geciktiriciler ve daha birçokları glüte in toleransını hatta çölyak hastalığı görülme sıklığını artırmaktadır. Aslında burası çölyak hastalığının sadece genlerle ilişkili olmadığını da vurgulamanın tam yeri. Ama aynı şekilde çölyak haricindeki insanların da glütenden etkilenebileceğini gösterebilir.

Yapılan bir çalışmaya göre genç bireylerde diklorodifenildikloroetilen (DDR) miktarının artışı çölyak hastalığı meydana gelmesi ile doğru orantılı. Hatta bu ihtimali iki katına çıkarabiliyor. Sadece kadın bireylere bakıldığında ise bu oran 9 kata yakın. Sadece DDE değil, diğer kimyasallar da pozitif ilişki gösteriyor. Yani bu kimyasalların kandaki seviyeleri arttıkça çölyak görülme sıklığında artış olduğu belirtiliyor.

Ne yapacağız?

  • Cam kaplarda saklayacağız, plastik değil

  • Pişirme işlemlerini paslanmaz çelik, cam, seramik tavalarda yapabiliriz

  • Doğal, pamuklu giysiler giyeceğiz, sentetikten uzak durmalıyız.

  • Su geçirmez birçok ev eşyası kimyasalı eve geçirir. Bunu da unutmamalıyız. Yani ev eşyalarımızda su geçirmez özellik olmasına gerek yok.


BU BİLGİ ÇOK YENİ BİR BİLGİ, GEÇTİĞİMİZ AYLARDA YAYINLANDI. BUNDAN ÖNCESİNDE KANIT YOK DENİYORDU. ŞİMDİ İSE YETERLİ KANIT YOK DENİYOR OLACAK. SONRALARDA İSE YETERLİ KANIT VAR DENİP ÖNLEM ALINABİLİR. ANCAK GEÇEN ON YILLAR İÇERİSİNDE GEZEGENİMİZ VE SEVDİKLERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR. KENDİMİZİ KORUYALIM.



Kaynak: Gaylord A, Trasande L, Kannan K, Thomas KM, Lee S, Liu M, Levine J. Persistent organic pollutant exposure and celiac disease: A pilot study. Environ Res. 2020 Jul;186:109439. doi: 10.1016/j.envres.2020.109439. Epub 2020 May 11. PMID: 32409013.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page