top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Histamin ve Histamin İntoleransı Nedir?

Sizdeki sorun histamin intoleransı mı?


Histmain normalde vücutta üretilen faydalı bir moleküldür. Bağışıklık sistemi, sinir sistemi, mide normalde bu molekülü üretir ve kullanır. Kullanıldıktan sonra yıkılması gerekir, yoksa gitgide vücutta histamin birikmeye başlar. Bir süre sonra artık belirti verecek kadar birikir ve baş ağrısındnan bel ağrısına, burun akıntısından migrene, kalp çarpıntısından beyin sisine kadar birçok soruna sebep olabilir. Bu nedenle üretildikten sonra yıkılması çok önemlidir. Ancak bir grup kişide bu molekülü yıkıp parçalayacak enzimler azalmıştır. Bu nedenle birikim olur ve belirtiler görülür. Bu sorunları en yaygın yaşayan hasta grupları fibromiyalji, cilt hastalıkları ve migren hastaları… tabi ki hiçbir tanınız olmayabilir. Yine de histamin intoleransınız olabilir.


Histamin intoleransı olup olmadığını nasıl anlarız? Ispanak, çilek, domates, turunçgiller, kivi, avokado, patlıcan, beklemiş et ve balık, muz, ceviz, ananas, papaya, fermente ürünler, peynir, zeytin… bu besinlerden birkaçı sizde istenmeyen soruna sebep oluyorsa histamin intoleransıdnan şüphelenmekte haklısınız demektir.


Ne yapacağız? Öncelikle size dokunduğunu anladığınız besinleri diyetten çıkarın ve onların çıktığı bir taşdevri diyeti yapın. Bu diuet sizi fabrika ayarlarına döndürür. Önemli bir rahatlama sağlarsınız. Hemen sonrasında atılması gereken adımlar bağırsak tamiri, karaciğer dostu beslenme ve destekler. kan şekeri dengesizliği varsa beslenme ona göre de planlanmalı. Stres için de meditasyon öneririm. Çok fayda sağlar. 21 günlük alışkanlık değiştirme programımız da size fayda sağlayabilir. Telegram grubumuza dahil olarak bu programa katılabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page