top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Ketojenik Diyet ve Kolesterol

Ketojenik diyetler kalp sağlığına zararlı mı?

Kalp hastalıkları ve dolaşım sorunlarında ana faktörün diyetten gelen yağ olduğu belirtilse de, diyette yağın azaltılmasının bu sorunu çözmek bir yana, sorunun daha fazla da büyümesine sebep olduğu gösteriliyor. Biz de görüyoruz. Sorunu kolesterol artışı olarak görüyorsak yanılıyoruz, sorun kalp hastalıklarıdır. İkisi aynı şeyler demek değildir. Eğer kolesterolünüzün yüksekliği kalp hastalıklarına neden olmuyorsa o zaman sorun olarak görmek doğru değildir.



Kalp ve damar sağlığı için en önemli risk faktörü obezite. Ketojenik diyet daha az enerjiyle daha tok hissettirdiği için enerji alımı düşer ve zaten kilo verirsiniz. Kilo verdikçe vücudunuzdaki inflamasyon azalır ve insülin hassasiyetiniz artar. Bu da sizi kalp hastalıklarından korur.


Ketojenik diyet ile trigliserit seviyeleriniz düşer. Trigliserit seviyeleriniz düştüğünde ise beslenme kaynaklı kolesterol artışı artık sorun olmaktan çıkar. Bu kolesterol de bir süre sonra düşer. Önümüze “yüksek yağlı beslenmek zararlıdır” cümlesini getiren çalışmalara baktığımızda 1) Ya beslenme kalitesine ve örüntü detaylarına bakılmadan –yani hangi yağlar, karbonhidrat alımı ne, hangi karbonhidratlar vb - yüksek yağlı diyetlere atıflarda bulunulmuş veya 2) Hayvan çalışmalarında en sağlıksız yağlardan zengin bir diyet gösterilip işte bu diyetler böyle zarar veriyor denilmiştir.

Oysa bizlerin önerdiği ketojenik diyet liften zengin, antioksidanlardan zengin, sağlıklı yağlardan oluşan bir diyettir ve zararlı olduğu gösterilen çalışmalardaki diyetlerle alakası yoktur.

Ketojenik diyet ile keton cisimcikleri oluşur ve bunlar karaciğer ve beyin sağlığı için çok önemlidir.


Keton cisimcikleri bilişsel performansı artırır.

Ketojenik diyet illa % 75-80 yağ oranlarında olmak zorunda değil, % 60 da yeterlidir. Ketozis durumu olmaz ama birçok faydanın görülmesini hala sağlar.

Bu diyet ile Alzheimer, Parkinson, multipl skleroz, obezite, tip 2 diyabet durumlarında, hatta vaka raporlarında tip 1 diyabet durumunda bile etkili faydalar gösterilebilmektir. Bu çalışmaların bazıları uzun dönem yapılmıştır. Ketojenik diyet ile açığa çıkan keton cisimcikleri dışarıdan verildiği zaman da benzer güzel sonuçlar elde edilmektedir. Diyetin etkilerini farklı açılardan inceleyen çalışmalarda da benzer sonuçları görebilmekteyiz. Ayrıca sağlıklı beslenme olarak tanımlanan yüksek karbonhidratlı diyetlerin uzun dönem etkilerine bakılmamış olup, ketojenik diyetle karşılaştırıldığında, genellikle ketojenik diyetin daha etkili bir diyet olduğu gösterilmekdedir.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page