top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Ketojenik Diyetin Bağırsaklara Zararlı Olduğu İddiası…

“Ketojenik diyet bağırsaklara zarar veriyor” şeklinde bir söyleme ara sıra denk gelebilirsiniz.



Nereden çıktı şimdi bu? Bilimsel çalışmalar öyle diyor.

Hangi bilimsel çalışmalar? İşte farelerle yapılan (insanlarla yapılamaması etik nedenlerle olabilir) çalışmalar.


Tamam, hangi tip ketojenik diyeti uygulamışlar, yararlı olanı mı zararlı olanı mı?

Nasıl yani? Dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, ketojenik diyetin öyle berbat öyle zararlı bir tipini uyguluyorlar ki, sonunda da “işte ketojenik diyet böyle zarar veriyor” diyorlar.

-Evet ama insanlarda yapılan ketojenik diyette de benzer sonuçlar görülebiliyor.

Tamam, yine aynı soruyu soruyorum, hangi tip ketojenik diyeti uygulamışlar, yararlı olanı mı zararlı olanı mı?


Arkadaşlar, ketojenik diyetin zararlı olduğunu gösteren çalışmalarda istisnasız dünyanın en kötü diyet kombinasyonunu görürsünüz. Bunlar: domuz yağı, ayçiçek/soya yağı, sentetik vitamin ve mineraller, kazein, nişasta türevleri ve şeker. Böyle bir çalışmayı yapmanıza gerek yok, sonucu baştan belli. Dikkat ediyor musunuz her biri bizim ketojenik ve fonksiyonel beslenme ilkelerimizde özellikle OLMAMASI gereken bileşenler.

Bizim söylediğimiz ketojenik diyet ise yararlı yağ kaynakları, sadece sebzelerden ve az miktar meyvelerden gelen karbonhidrat, rengârenk beslenme, kararında proteinden oluşuyor. Siz diyeti bir de böyle yapın! Ve yapmışlar :) Aşağıda kaynağını belirttiğim çalışmada kullanılan diyette yine kazein var ancak destek olması açısından metionin de var (detoks için gerekli), mısır nişastası, şeker ve nişasta türevleri YOK. İçerik hala bizim istediğimiz ilkelere tam uymuyor ama en azından daha iyi. Bu tam değil ama daha iyi dediğim diyette bile sonuçlar anti-obez, anti-inflamatuar (yani hastalık azaltıcı) etkileri olduğunu gösteriyor. Bağırsaklarda da mikrobiyota dengesini olumlu yönde değiştirdiği belirtiliyor.


Yani bilim her zaman masum değildir! Finans kaynağı ne isterse o sonucu bulan çok fazla bilimsel çalışma vardır ;)


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı


Kaynak: Ang QY, Alexander M, Newman JC, Tian Y, Cai J, Upadhyay V, Turnbaugh JA, Verdin E, Hall KD, Leibel RL, Ravussin E, Rosenbaum M, Patterson AD, Turnbaugh PJ. Ketogenic Diets Alter the Gut Microbiome Resulting in Decreased Intestinal Th17 Cells. Cell. 2020 Jun 11;181(6):1263-1275.e16. doi: 10.1016/j.cell.2020.04.027. Epub 2020 May 20. PMID: 32437658; PMCID: PMC7293577.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page