top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

KRONİK HASTALIKLAR İYİLEŞMEZ Mİ?

Nerden çıktı ki bu J eğer standart uygulamalarla iyileşmez derseniz tamam hemfikirim. Ama tıbben en iyileşmez denilen kronik hastalıkların iyileştiğine şahit oldum. Ben bu yolda bu kişilere biraz da olsa fayda gösterdiysem ne mutlu bana. Elbette bunu ben başarmadım iyileşenlerin başarısıydı.


Herkes kronik hasta adayıdır. Bu yazıyı okuyan öğretmen, öğrenci, diyetisyen, doktor, akademisyen, ev hanımı… Herkese belirtmek istediğim bazı detaylar var. Kronik hastalıklar nasıl iyileşir? Bunun yollarını size anlatmak istiyorum. Bu yol uzun ve bazen zor bile olabilir, önemli değil, iyileşmemek daha zor. Gelin size ana hatlarını çizeyim:


  1. Bağırsaklar ile ilgili çalışma: Gerçekten emek gerekir, zaman alır.

  2. Bağışıklık sistemi ile ilgili çalışma: Süreç içerisinde kendi kendine de olabilir, özel çalışma da gerekebilir. Bence aralarındaki en kolay basamak budur

  3. Toksik yükten kurtulma: Zaman, emek, çaba gerekir. Karaciğer, bağırsaklar, böbrekler ve cilt en önemli detoks organlarıdır. Bu organların iyi çalışmasını sağlamak lazımdır.

  4. Hormonların dengelenmesi: Detoks organlarının desteklenmesi önemlidir. İyi uyku, stres yönetimi, hayattan keyif alma ve sevdiklerimizle uğraşma burada önemli yer tutar.

  5. Doğru beslenme: Kişiye göre değişir çünkü bu konu fazlaca bireyseldir.

  6. Enfeksiyonların giderilmesi: Herkeste olmayabilir. Varsa giderilmelidir.

  7. Egzersiz: Şart! Olmazsa olmaz. Sevdiğiniz keyif aldığınız bir şeyler olmalı.

  8. HAYAT AMACI: En önemlisidir. Bu yoksa diğerleri de olmayacaktır. Bu varsa diğerleri de olacaktır.


Şimdi size çok önemli bir soru soruyorum: Bu hastalığın çaresi yok derken, bu adımları deneyip de mi söylüyorsunuz? Bu adımları denemeden önce konuşmak fazlaca erken konuşmak demek değil mi?


Yukarıdaki maddelerin her biri özel çaba gerektirir. Sizce buna değmez mi?

Sevgiler,

İlker PAZARBAŞI

Fonksiyonel Tıp Uzman Diyetisyeni

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page