top of page
  • Yazarın fotoğrafıFonksiyonel Beslenme

Magnezyum Yetersizliğiniz Olabilir mi?


Magnezyum, vücutta 300’den fazla farklı biyokimyasal işlemde aktif görev yapar. Dolayısıyla yetersizliğinde birçok mekanizmada aksaklık olur. İşin ilginç yanı ise bizim bu yetersizlikler nedeniyle oluşan aksaklıklardan haberimiz olamamaktadır. Magnezyum ile ilgili hassas çalışan bilim adamlarına göre her hastalık magnezyum yetersizliği ile alakalıdır ve birçok tedavide magnezyum gözden kaçırılan noktadır.

Magnezyum vücutta sadece 300’den fazla farklı biyokimyasal işlevde görev yapmaz, ayrıca potasyum, kalsiyum ve sodyum metabolizmalarını düzenler, ATP (hücresel enerji) kullanımında elzemdir, glutatyon (vücuttaki en güçlü antioksidanlardan biri) sentezinde dahi magnezyuma ihtiyaç vardır. Maalesef ki günümüzde hemen herkeste yetersizliği olmasına rağmen hemen hiç kimse bunun farkında değildir. Kimileri magnezyum yetersizliğini anlamak için kan tahlili yaptırır. Oysa magnezyumun sadece % 1’i kanda bulunur ve kanda magnezyumun yeterli olması vücudumuzda yetersizliğin olmadığı anlamına gelmez. Yani magnezyum için yapılan kan testleri güvenilir değildir. Magnezyum yetersizliğinin bilinen pratik bir testi yoktur.


Magnezyum Yetersizliği Nedenleri


Magnezyum yetersizliğinin 4 temel nedenini şöyle sıralayabilirim:


Bağırsak geçirgenliği, sindirim sorunları, mide-bağırsak sorunları


Günümüzde bu durumlar hemen herkeste görülmektedir ancak günlük hayatta her zaman belirgin şikayetlere neden olmadığından birçok kimse durumun farkında bile olamamaktadır.


Kronik hastalıklar, kronik ilaç kullanımı


Birçok kronik hastalık magnezyum yetersizliği ile birebir ilişkilidir. Özellikle romatioid artrit, fibromiyalji, tip 2 diyabet, kronik baş ağrısı vb durumlarla ilgili yapılan çalışmalarda, magnezyum verildiğinde hastalık belirtilerinde azalmalar görülmektedir. Buradaki diğer önemli bir nokta ise kronik hastalıklarla birlikte tüm minerallerin emiliminde yetersizlikler olur.


Kaygı-stres


Dünya sağlık örgütünün belirttiği günlük alınması gereken magnezyum miktarları, fiziksel aktivite yapmayan, kaygı-stres gibi durumlardan uzak bireyler için uygundur. Oysa günümüzde insanlar (her ne kadar fiziksel aktivite yapmasalar da) kaygı ve stres seviyeleri yüksek insanlardır.


Toprağın içindeki minerallerin çok azalmış olması


Birim zamanda daha fazla mahsul elde edilmesi için uygulanan tüm teknikler, besinlerin içerisindeki minerallerin azalmasına neden olurken, besinlerde biriken ilaçlar bizim vücudumuzda da birikir, atımı için daha fazla antioksidan ve magnezyum da gerekir. Besinlerin yetişebilmesi için toprağa mineral içerikli gübreleme yapılsa da bu sadece besinin bir şekilde olgunlaşmasını ve tatsız da olsa yenilebilir olmasını sağlar. Ancak bu gübreleme o mineralin bizim vücudumuz tarafından kullanılabileceği anlamına gelmez.



Magnezyum yetersizliği belirtileri nelerdir?


Bacaklarda kramplar


Magnezyum sinirler ile kas lifleri arasındaki iletişimde ve kasların gevşemesi esnasında yoğun kullanılır. Bu nedenle yetersizliği kas kramplarına neden olur. Ayrıca huzursuz bacak sendromu ve gözlerde ışığa hassasiyet de magnezyum yetersizliği belirtilerindendir.



Uyku sorunları


Magnezyum yetersizliği, uyku sorunlarına, kaygı artışına, huzursuzluk hissine neden olur. GABA (y-amino bitürik asit – beyinde sakinleşmeyi sağlayan bir madde) sentezinde magnezyum elzemdir. Takviye alacaksanız yatmadan önce veya akşam saatlerinde almak sakinleşmek için daha uygundur.



Kas ağrıları ve fibromiyalji


Bu gibi durumlarında magnezyum alımını artırmak hem görünürde hem de klinikte (kan bulgularında) belirtilerin düzelmesini sağlamaktadır.



Yüksek kan basıncı


Magnezyum kan basıncını ayarlamada kalsiyum ile birlikte çalışır. Dolayısıyla magnezyum yetersizliği olduğunda yüksek kan basıncı görülür.



Tip 2 Diyabet


Magnezyum yetersizliğinin nedenlerinden biri de tip 2 diyabettir. Diyabetik bireylerin magnezyumdan fakir beslendikleri ve laboratuvar analizlerinde magnezyum yetersizliği olduğu belirtilmektedir.



Kronik yorgunluk


Düşük enerji, güçsüzlük ve yorgunluk magnezyum yetersizliği belirtilerindendir. Kronik yorgunluk sendromu olan hastalarda magnezyum eksikliği bulunur.



Migren ağrıları


Magnezyum beyindeki kimyasalların (nörotransmitterler) üretiminde görev yaptığından yetersizliği migren ataklarına sebep olabilmektedir. Hatta bir migren atağı esnasında magnezyumun ciddi yetersizliğinden bahsedilebilir. O an magnezyum desteği almaktan ziyade günlük magnezyumdan zengin beslenme ve magnezyum desteği alma daha etkili olmaktadır.



Kemik erimesi – Osteoporoz


Kemik erimesi olan bireylerin kalsiyum yetersizliği vardır gibi yanlış bir kanı toplumda büyük yer etmiştir. Anlaşılması gereken konu şu ki kemik erimesi olan bir bireyin kalsiyum yetersizliği olmayabilir. Vücutta çok farklı nedenler kemik erimesine neden olabilmektedir, bunlardan biri de magnezyum yetersizliğidir.



Kaynakları nelerdir?


Badem, fındık, ceviz,  kabak çekirdeği, kakao, hurma, avokado, muz, koyu yeşil sebzeler doğal ve en iyi magnezyum kaynaklarıdır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page