top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

MS Hakkında

Sizinle ifm.org sitesinden aldığım bir yazıyı paylaşıyorum:


Düşük Serum D vitamini seviyesi MS gelişim riskini artırabilir. 2020 yılında hazırlanan bir derleme makalesinde d vitamini kullanımının hastalık aktivitesini ve şiddetini azaltacağı, kronik yüksek D vitamini seviyelerinin ise potansiyel tehlikeleri olabileceği belirtilmiştir. Omega 3 yağ asidi MS hastalığının ilerleyişini yavaşlatması ile ilgili çalışmalardan 2019 yılında hazırlanan bir derleme makalesinde belirtildiğine göre omega 3 desteklerinin atak riskini azaltmakta, inflamatuvar göstergeleri azaltmakta ve genel yaşam kalitesin artırmaktadır. Hem d vitamini hem de omega 3ü birleştirerek 2018de 53 kişide yapılan bir araştırmada (1000 mg DHA, 200 mg EPA, haftada 50000 IU D vitamini – bunlar yüksek dozlar değil) 12 hafta sonra engellilik durumlarında azalma ve metabolik göstergelerde iyileşme gözlenmiştir.

Birbirinden farklı çalışmalarda resveratrol, zeytinyağı, zerdeçal ve orman meyvelerinin antioksidanları, yağda eriyen vitaminler, karetonoidler gibi bileşiklerin zihinsel sağlığı artırdığı, sinir sistemi hastalıklarında (MS, AD, PD) olumlu gelişmeler sağladığı da belirtilmektedir.

Ayrıca akdeniz, ketojenik ve taş devri diyetlerinin MS durumunda çeşitli iyileşmeler sağladığı da belirtilmektedir. Diyetlerdeki zeytinyağı, yağlı tohumlar, omega 3, karetonoidlein bunları sağlamada etkili olduğu belirtilmektedir. Ketojenik diyetin hem hayvanlarda hem de insanlarda Alzheimer ve Parkinson hastalarında beyni koruduğu da belirtilmektedir. (Ketojenik diyet fazlaca sınırlı bir diyet olduğundan diyetisyen eşliğinde uygulanmalıdır.)”

Acaba MS veya diğer hastalıklar bir şekilde BESLENME YETERSİZLİĞİ İLE ALAKALI OLABİLİR Mİ?


Bakın bu sorunun cevabını aylarca araştırdıktan sonra yıllar içinde deneyim kazanarak net bir şekilde gördüm. Gördüm diyorum çünkü şahit oldum defalarca. Teorik olarak evet ama pratikte de evet olunca beslenmeye bakış açınız değişiyor.


Dünya sağlık örgütünün önerileri her zaman doğru olmayabilir. Hele ki hasta bireyler için. Hani bazen araba fazla benzin yakar, su kaynatır, aküsü erken boşalır vs. İnsanda da üşüttüğünde, covid geçirdiğinde, strese girdiğinde, farkında olmadığı bir alerjene maruz kaldığında hele hele hasta olduğunda çok daha fazla besin bileşenlerine yani vitamin mineral antioksidan omega 3 gibi bileşenlere ihtiyaç duyar. Peki, bu kişi nasıl beslenir. Her zamanki gibi… Her zamanki gibi beslenmek artık yeterli değildir. Kim bilir belki öncesinde de yeterli değildi. Ama artık vücut yaşlanmakta, çok fazla etkene de maruz kalmakta. O beslenme yetmez… Bu yüzden taş devri diyeti diyorum. Kişiye uyarlandıktan sonra en sağlıklı diyet olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Ve besin destekleri kullanmak zorundayız. Ya ilaç kullanacağız ya da besin desteği. Siz hangisini tercih ediyorsunuz?


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page