top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

PPI Kullanımı

Proton pompa inhibitörü / Mide koruyucu olarak kullanılan ilaçları kullanırken dikkat etmeliyiz!

Birçok insanda mide yanması, reflü belirtileri oluyor. Bunun yüksek mide asidinden kaynaklandığı düşünülüyor ve hızlı bir karar ile mide asidini baskılayıcı ilaç (PPI, proton pompa inhibitörü, mide koruyucu vb isimleri olabiliyor) veriliyor.


1) Gerçekten mide asidi fazla mı? Fazlaysa neden fazla?

2) Oysa konunun uzmanlarına göre genetik bazı istisnalar haricinde reflü, mide yanması gibi durumlar aksine mide asidi AZLIĞINDAN kaynaklanıyor. Dolayısıyla mide asidini azaltmak yerine ARTTIRMANIZ gerekiyor, çünkü mide asidi az olduğunda mide içinde gaz oluşuyor ve bu gaz midenin üst kapakçığının yukarı doğru açılmasına sebep oluyor, yiyecekler yemek borusuna çıkıyor.

3) Uzun süredir şişkinlik yaşayanlarda bu kapakçık bozulmuş oluyor ve artık sürekli reflü oluyor

4) Mide yanmalarında mide duvarı incelmiş olabiliyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor (aşağıda anlatıyorum)

5) Gerek bazı ilaçlar gerekse stresin etkisiyle mide duvarı incelmiş oluyor ve gerçekten mide asidi midede tahriş edici etki ediyor.


Yukarıdaki durumlarda mide asit baskılayıcı veriliyor, ancak ilk 3 maddede tespitin yanlış olduğu belirtiliyor. Her ne olursa olsun bu ilacın uzun süreli etkilerinin arasında kalp-damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, bağırsak kanserleri, kemik erimesi ve kırıkları, akciğer enfeksiyonları, bağırsak enfeksiyonları, mineral-vitamin yetersizlikleri, kansızlık, SIBO, karaciğer hastalıkları, kaygı, depresyon ile ilişkili olduğu bilinmekle kalmıyor, bunun etki mekanizması bile gösterilebiliyor. Bu durumda sadece doktorlar değil, hastalar da bu konuda farkındalık geliştirmeli. Çünkü hastanelerde çok fazla iş yükü var ve doktorun bunu sorgulayacak vakti de enerjisi de kalmıyor.


Uzun dönem kullanmak yerine, kısa dönemle sınırlayıp kalıcı çözüm için neler yapılabilir?


- Günlük meditasyon yapılmalı! Bu sayede yemeklerden hemen önce birkaç saniyede sakinleşebilir, sakin olduğunuzu sandığınız andakinden daha sakin olabileceğinizi fark edebilirsiniz. Eğer her gün meditasyon yapmıyorsanız, kanadı olduğundan habersiz bir kartal durumundasınız demektir.

- Mide asidinizi artırmak için yemeklerden 5 dk kadar önce 1 yemek kaşığı kadar sirke veya taze zencefil suyu ya da taze zencefil çayı içebilirsiniz. Yemeklerden sonra da yapabilirsiniz.

- Eğer yara, ülser, gastrit gibi durumlar varsa, hatmi çiçeği çayı, aloe vera (tıbbi sarısabır) jeli, kurkumin, resveratrol destekleri, ilikli kemik suyu/çorbaları, kullanabilirsiniz.

- Fiziksel aktivite yaptığınızda midenizde de iyileşmeler görürsünüz. O zaman glüten bile size zarar vermeyebilir

- Kaygı probleminiz varsa derin nefes al-ver egzersizleri yapabilirsiniz. Hatta alıp, birkaç saniye tutup sonra verebilirsiniz.

İlaçlar hakkında konuşmayı fazla sevmem, gerekli hallerde gereklidir işte. Ama her zaman her yerde kullanımı… Hele bir de bir elinde ilaç diğer elinde sigara olup da “besin desteklerine gerek yok, ben kullanmam” diyenler… Gerçekten anlamıyorum :)


İlker Pazarbaşı

Uzman Diyetisyen

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page