top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Romatoid Artrit ve Gluten

Romatoid artrit durumunda glütenden uzak mı durmalıyız? Cevap basitçe evet. Ama gelin biraz detaylardan bahsedelim:


  1. Öncelikle buğdaya hasattan sadece birkaç gün öncesinde glifosat denen bir endokrin bozucu ve inflamasyona neden olan zehir sıkılıyor (tabi ki böcekleri öldürsün diye, ama bize zarar vermediğini hangi akıl düşünebiliyor ki).

  2. Buğdaydaki glütenin en başta genetik olarak hassas bireyler olmak üzere HERKESTE, kişisine ve aynı kişinin farklı zamanlardaki fizyolojik/psikolojik durumuna göre az/çok bağırsak geçirgenliğine neden olabiliyor. (Yani sigarayı düşünün, her içen kanser olmuyor ama bazıları oluyor. Bazıları başka hastalıklara daha yatkın oluyor. Sigara sadece zemini hazırlıyor. Peki ya glüten?)

  3. Buğdayın lektin adı verilen parçasının bağırsak hücrelerine, kan hücrelerine, diğer dokulara tutunabildiği; ısıtma, pişirme, sindirme gibi işlemlerle etkisini tamamen kaybetMEdiği belirtiliyor. Bu tutunmanın otoimmün hastalık oluşturabileceğini belirtmemde yarar var.

  4. Buğdayda amilaz-tripsin inhibitörleri vardır ve protein sindiren enzimleri bloke eder. Yani aslında buğday tüketimi bir yere kadar protein sindirimini azaltır. Ne kadar çok buğday yediğinizi bir düşünün… Sindirim yetersizliği olması boşuna değil.

  5. Direk değil ama dolaylı yoldan (buğdayın kendinden değil de sık tüketiminden kaynaklanan) bir etkisi daha var. Glisemik yükü artırır. Yani fazla karbonhidrat alımına neden olur. Bu da insülin ile başlayan bir hormonal dengesizlik silsilesine neden olur. Siz hala “benim kan şekerim, insülinim, HbA1c seviyem çok iyi” diyor olabilirsiniz. Her gün tahıl tüketiyorsanız ve bu durum yıllardır devam ediyorsa, ben sizinle aynı fikirde olamam. Bilmenizi isterim ki, kan değerlerinde alt-üst sınırları belirleyen otoriteler bunu zaten çok tahıl tüketen insanlardan yola çıkarak hazırlıyorlar. Ama bu insanların 10-20 yıl sonra sahip oldukları hastalıklardan hiç haberleri olmuyor.

  6. Ayrıca romatoid artrit durumunda da glütenin alt peptidi olan gliadine karşı IgA, IgG, IgM antikorlarının kontrol grubuna göre daha fazla olduğu gösteriliyor.

Ne kadar süre? Cevap size bağlı. Bence en az 6 ay. Kimisi için 1 yıl. Sonrasında ise eski yeme düzeninize geçmek yok arkadaşlar. Sadece bazı sosyal etkinliklerde, sosyal olarak tüketin bu zehri. Onun yerine tahılsız ekmek gibi tariflere odaklanın.


Yukarıdaki maddelerin bilimsel referanslarını buraya koysam sayfalar tutabilir. Ama artık en iyi referans ne biliyor musunuz? Deneyin ve görün. Buğdaya karşı herhangi bir tepkinizin olup olmadığını anlamak için en az 2 ay diyetten çıkarın. İçtiğiniz çorbanın, çitlediğiniz çekirdeğin, yediğiniz bademin bir tarafında un olmadığından emin olun. 2 ay sonra ekleyin. Belirtilerinizi yoklayın. Ben de öyle yaptım. Gördüm günümü. Aldım dersimi. Ama arada bir tüketirim yine. Sosyal yiyiciyim yani. Siz de benim gibi olun. Sadece sosyal olarak, bazı etkinliklerde, örneğin ayda 1 kere tüketin. Daha fazla değil!


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı


Romatoid artrit için kaynak: Hvatum M, Kanerud L, Hällgren R, Brandtzaeg P. The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. Gut. 2006 Sep;55(9):1240-7. doi: 10.1136/gut.2005.076901. Epub 2006 Feb 16. PMID: 16484508; PMCID: PMC1860040.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page