top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Romatoid Artrit Ve Magnezyum Yetersizliği

Magnezyumu biliyorsunuz, 300’den fazla biyokimyasal reaksiyona giriyor. Peki, hemen herkesin magnezyumdan yetersiz olduğunu biliyor musunuz? Genel olarak insanlarda magnezyum yetersizliği görülme oranının ne olduğunun kestiriminde temel sorunlar var önce bunlardan bahsedeyim:



  1. Besinlerin içindeki magnezyum azaldı. Veri tabanları bir yere kadar doğru gösteriyor, ancak yeni tarım uygulamaları nedeniyle toprak çok daha verimsiz. Bitkideki magnezyum yetersizliği dışarıdan fark edilene kadar bitkiye magnezyum verilmiyor. Fark edildiğinde ise sadece magnezyum veriliyor. Dolayısıyla bitki yeterince magnezyum içermiyor olabilirken, içerse bile diğer besin ögelerini yeteri kadar içermiyor çünkü o ögelerin yetersizliği gözle veya tat ile fark edilmiyor.

  2. Günümüzde magnezyum ihtiyacı arttı. Bunun nedeni bir taraftan besinlerimizde daha az mineral ve antioksidan olması iken diğer taraftan daha fazla stres yaşıyoruz. Stres zamanlarında vücut magnezyumu tüketir. Hele ki bir hastalık varsa magnezyum alımınız birkaç kat artmalı ve bu artışın ne olduğunu bilemiyoruz! Sadece takviye kullanmak ve magnezyum kaynaklarından zengin beslenmek gerekir diyebilirim.

  3. Magnezyum yetersizliği serumdan tespit edilemez. Eritrosit içi magnezyum seviyeleri daha doğru bir gösterge iken hiçbir test kasların, organların içindeki seviyeyi göstermez. Bu şekilde testleriniz yeterli gibi gösterse de pek doğru sayılmaz. Ama yetersiz olduğu görülürse, evet vücudunuzda magnezyum yetersizliği vardır demektir.

Romatoid artrit durumunda da yetersizliğin daha fazla olduğu belirtiliyor.

  • 1993 yılında bir araştırma romatoid artritli bireylerin çinko, e vitamini, folik asit, B6 vitamini ve magnezyumdan yetersiz beslendiklerini ortaya koyuyor.

  • 1996 yılında yapılan bir araştırma, romatoid artritli bireylerin B6 vitamini, çinko, bakır ve magnezyumdan yetersiz beslendiklerini belirtiyor.

  • 2012 yılında yapılan bir araştırma ise romatoid artritli bireylerin kan, serum ve saçlarından alınan örneklerde, magnezyum, kalsiyum ve potasyum seviyelerinin kontrol grubuna göre (RA veya başka hastalığı olmayan grup) daha az miktarlarda olduğu belirtiliyor.

  • Hatta 2017 yılında yapılan bir araştırma ise diyete magnezyum eklenmesinin eklem noktalarındaki deformasyonun daha az olmasını sağladığını belirtiyor.

Magnezyum yetersizliği direk inflamasyon ile ilişkilendiriliyor. Magnezyum yetersizliğinde birçok inflamatuvar parametrenin, inflamatuvar sitokinlerin, tranksripsiyon faktörlerinin arttığı biliniyor. Romatoid artritte de yoğun inflamasyon olduğuna göre…


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı


Kaynak

Kremer JM, Bigaouette J. Nutrient intake of patients with rheumatoid arthritis is deficient in pyridoxine, zinc, copper, and magnesium. J Rheumatol. 1996 Jun;23(6):990-4. PMID: 8782128.

Afridi HI, Kazi TG, Kazi N, Shah AQ, Khan S, Kolachi NF, Wadhwa SK, Shah F. Evaluation of calcium, magnesium, potassium, and sodium in biological samples (scalp hair, serum, blood, and urine) of Pakistani referents and arthritis patients of different age groups. Clin Lab. 2012;58(1-2):7-18. PMID: 22372341.

Brenner M, Laragione T, Gulko PS. Short-term low-magnesium diet reduces autoimmune arthritis severity and synovial tissue gene expression. Physiol Genomics. 2017 Apr 1;49(4):238-242. doi: 10.1152/physiolgenomics.00003.2017. Epub 2017 Mar 3. PMID: 28258078.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page