top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Romatoid Artritte Ağız Bakımı



Ağız bir bariyerdir. Bakterilerin girişini engeller. Ağız bağırsaklardan sonra en fazla bakteri yuvasına sahip bölgelerimizden biridir çünkü ortamı çok uygun. Şöyle düşünün: ortamda sıcaklık 36 C, yeterince sıvı var. Sürekli besin girişi var. Ph: 7 dolaylarında. Siz de bakteri olsanız bu ortamda çoğalmaz mısınız :) Bu nedenle bağırsaklarımız kadar ağzımızın durumu ile de ilgilenmeliyiz.


Romatoid artrit durumuna periodontal (ağızdaki bağ doku – hatalıysam diş hekimlerimiz belirtebilir :) ) hastalıklar genellikle eşlik ediyor. Hatta periodontal hastalık şiddeti ile romatoid artrit şiddeti arasında yakınen bir ilişki var. Bununla birlikte periodontit (ağızdaki iltihaplanma) sorunu tedavi edildiğinde romatoid artrit şiddeti de azalıyor. Dahası, bu iltihaplanmaya sebep olan bakteriler eklem sıvılarında bulunabiliyor!!! (yani eklemlerde ağrılar var ya, işte orada aynı zamanda bakteriler de var. İnflamasyon olmasın da ne olsun? Bu da ağrı demektir.)


Hep şunu belirtirim: otoimmün hastalıklarda toplam inflamasyon yükünü azaltıp, immün sistemi GÜÇLENDİRDİĞİMİZ zaman bağışıklık sistemi SAKİNLEŞİYOR, inflamasyon azalıyor. Ağrılar da öyle. Şaşırmayın, doktorunuz baskılamaya çalışıyor olabilir, ben de güçlendirdiğimiz zaman zaten sakinleşir demeye çalışıyorum. Biri zorla, diğeri tatlı dille sakinleştirmeye benziyor.

Bu nedenle ağız bakımı ile zararlı bakterilerden kurtuluyoruz, inflamasyon azalıyor ve ağrıların da azaldığını gözlemliyoruz.


Ağız bakımı için ne yapacağız?

1) Unlu, nişastalı, şekerli besinlerden uzak duracağız.

2) Sebzeler dostumuzdur.

3) Eğer rahatsızlık vermiyorsa prebiyotik besleneceğiz (bazen ağrı artışına neden oluyor)

4) HER GÜN DİŞİMİZİ ARAYÜZ FIRÇASI VE NORMAL DİŞ FIRÇASI İLE TEMİZLEYECEĞİZ / FIRÇALAYACAĞIZ

5) HER GÜN DİLİMİZİ DE FIRÇALAYACAĞIZ

6) HER GÜN, GÜNDE 1 KERE, 1.5 TATLI KAŞIĞI KADAR ZEYTİNYAĞI VEYA HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI İLE AĞZIMIZI EN AZ 5 DAKİKA ÇALKALAYIP, EN SONDA BİR PEÇETENİN İÇİNE TÜKÜRECEĞİZ, yağı lavaboya TÜKÜRMEYECEĞİZ


Deneyin, vücudunuzun 2 gün içinde rahatladığınaş olabilirsiniz. İnflamasyon azalacak ve bunu vücudunuzda hissedeceksiniz.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

Kaynak: Bedaiwi, Mohamed K.; Inman, Robert D. Microbiome and probiotics: link to arthritis, Current Opinion in Rheumatology: July 2014 - Volume 26 - Issue 4 - p 410-415 doi:10.1097/BOR.0000000000000075

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page