top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

SIBO ve Beslenme

Sizde de SIBO var mı? Emin değilseniz veya SIBO testiniz negatif çıksa bile sizde hazımsızlık, şişkinlik, gaz problemleri var mı? Varsa bir şekilde karbonhidrat intoleransınız olabilir, SIBO da bir karbonhidrat intoleransıdır.



Normalde sağlıklı olabilecek sebze ve meyvelerimizdeki karbonhidrat yapılar bazen sindirilemez ve bakteriler tarafından fermente edilirler. Bu süreç yıllar boyu devam eder. Bir süre sonra sindirim yetersizlikleri olmaya başlar, bağırsak duvarı zarar görür veya hassaslaşır. İşte o zaman ağrılar da başlar. Sürekli gaz, kabızlık veya ishal, tuvalet konuları bir belaya dönüşebilir. Bu durumda bir süre beslenmeyi değiştirmek gerekecektir.


Ben bu durumlarda fodmaptan fakir taş devri diyeti uygulamaktan yanayım. Çünkü basit, pratik, ne danışanımı, ne beni, ne de ekibimdeki kimseyi yormuyor. Zihnen rahatız, tarif bulmada rahatız, biz bunu daha çok sevdik :)


Öncelikle şu besinlere dikkat edin, bu besinler fodmapten zengin besinler ve sizde rahatsızlık yaratıyor olabilir (bu listeyi monash üniversitesi resmi tel uygulamasından edindim): SEBZELER: soğan, sarımsak, kuşkonmaz, karnabahar, lahana, patlıcan, karalahana, bamya, mor lahana, brokoli, balkabağı, hardal, bezelye, kırmızı pancar, taze soğan ve pırasanın beyaz kısmı. MEYVELER: elma, kayısı, avokado, olgun muz, böğürtlen, karadut, mango, şeftali, nektarin, armut, erik, karpuz, hindistancevizi, kuru meyveler. TÜM BAKLAGİLLER, TÜM TAHILLAR, TÜM HAYVANSAL SÜT ÜRÜNLERİ, TÜM MEYVE SULARI, yer fıstığı, antep fıstığı, TÜM FERMENTE ÜRÜNLER. Ayrıca okzalat içerenler: badem, ıspanak, pazı, pancar yaprağı, ışkın, kinoa, kakao Ayrıca salisilat içerenler: patlıcan, domates, kırmızıbiber, ışkın, kabak, orman meyveleri, avokado, h.cevizi, zeytinyağı


Liste epey uzun ama önemli değil. Siz şimdi bu besinlerden sizde belirgin rahatsızlık yaratanları not alın, beslenmenizden bunları çıkarın. Eğer emin olmadıklarınız varsa, kendinizi gözlemleyin, daha düz bir karın ve daha sağlıklı bir vücut hissiyatı için daha neleri çıkarmak gerektiğini bulun. Bunu sizden başkası yapamaz. Yoksa 2 ay boyunca protein tozu ve birkaç sebze ile sınırlı beslenmek zorunda kalırsınız ki bunu hiç mi hiç istemeyeceğinizden eminim.


Basit bir gözlem ve elemeden sonra geri kalan sebze ve meyvelerinizi YENEBİLECEKLER listenize ekleyin. Şimdi bu sebze ve meyvelerin dahil olduğu bir TAŞ DEVRİ DİYETİ yapın. Bu diyet 2 ay içinde bağırsaklarınızı toparlayacak.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page