top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Taş Devri Diyeti Nasıl Bir Diyet, Zararı Var mı?

Adı taş devri olsa da anlamı insanların yerleşik hayata geçmeden önceki beslenme biçimidir.



Gerçekten taş devri diyeti bize uygun mu? Neden Dünya Sağlık Örgütü bu diyetin uygulanması gerektiğini vurgulamıyor? Neden birçok cemiyet bu diyet yerine tahıl ağırlıklı diyetin üzerinde duruyor?


Bu konuyu bilimsel olarak tartışmaya kalksak birçok kişinin bilimsel değil inançsal, yani duygusal savlarla hareket ettiğini görürüz. Üniversitede öğrendikleri, aileden öğrendikleri, eskide bugüne gördükleri vb. Dolayısıyla Türkiye’m gibi bir ortamda en fazla hararetli tartışmalar çıkar ve bir sonuca varılamaz.


Ben de size biraz mantık biraz bilim içerikli bir örnek vereyim. Örneğin, penguen ne yer? Bundan 100.000 yıl önce ne yerdi? Aynı veya benzer şeyler mi?

Aslan ne yer? 100.000 yıl önce ne yerdi? Aynı veya benzer şeyler mi?

Cevaplar evet. Peki insan ne yer? 100.000 yıl önce ne yerdi? Aynı veya benzer şeyler mi? Cevap hayır. İşte bu büyük bir sorun. Çünkü 100.000 yıl önceki penguen ile şimdiki penguen, aynı şekilde aslan ve insan çok küçücük gen değişimlerine maruz kalmıştır. Diğer ikisinin beslenmesi önemli ölçüde değişmemişken insanınki çok çok büüyk ölçüde değişmiştir. Dolayısıyla beslenmesinin de değişmemesi lazımdı. Taş devri diyetini bilmeyenler et ve protein ağırlıklı bir diyet sanabilirler. Ancak aksine bol bitkisel, dengeli proteinli, kaliteli yağlardan zengin bir diyettir.


Neler yok: süt ve süt ürünleri, tüm tahıllar, tüm kuru baklagiller, patates, yer fıstığı.


Neler var: patates hariç tüm sebzeler, tüm meyveler, yer fıstığı hariç tüm yağlı tohumlar, tüm taze et türevleri, yumurta.


Bu iki diyeti besin bileşenleri açısından karşılaştırsanız taş devri diyeti açık ara daha besleyici olduğu görülür. Çünkü içinde tahıl gibi içi nişasta dolu, besleyiciliği çok düşük olan besinler yerine daha fazla besleyici besin vardır.


Kolesterolü yükseltmez mi? Yükseltir. Peki kolesterolün yükselmesi sorun mu? Pubmed veya diğer veri tabanlarında birçok meta-analiz kolesteorlün yüksekliği ile kal-dolaşım sistemi hastalıkları arasında HİÇBİR ALAKA OLMADIĞInı gösteren onca çalışma varken bizler bunun farkında bile değiliz. Oysa karbonhidrat tüketim iile artan TRİGLİSERİT önemli risk faktörüdür.


Kalsiyum ne olacak? Biliyor musunuz, 100.000 yıl önceki insan anne sütünden sonra hiç süt ürünü tüketmedi, ama kemikleri bugünkü süt içen insanlardan kat kat sağlamdı. Kemik sağlığı için kalsiyum propogandasını aşabilmeniz lazım.


Yani genlerinize göre, insan genlerine göre beslenin derim. İsterseniz arada bir siz de taş devri diyetinin dışına çıkın. Ama ana yol bu olsun.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page