top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Tiroit İçin Diyet Yaparken hipoglisemi Yaşıyorsanız…

Hipoglisemi durumunda vücut kortizol üretir. Kortizol ise onarmaya çalıştığımız bağırsaklara zarar verir, iyileşme sürecini yavaşlatır. Bu nedenle hipoglisemiye girmemeniz önemli.


Diyetiniz taş devri diyeti olmalı. Taş devri diyeti sebzeden zengin bir diyettir ve evet sebzeden zengin beslenmelisiniz. Aldığınız lif miktarı yüksek olmalı. Bunun için keten tohumu ve yağlı tohumlar tüketebilirsiniz. Diyetinizden unlu mamulleri çıkardığınız için yerine bir miktar daha fazla et, daha çok yağda az pişmiş veya çiğ sebze ekleyebilirsiniz.

Her öğüne sağlıklı yağları ve proteinleri ekleyin. Protein olarak, kırmızı et (2/hf), tavuk (3-4/hf), balık (1-2/hf) tüketebilirsiniz. Haftanın 1-2 günü kalp ve beyin de öneririm. Organik hayvanlardan elde edilen karaciğer ve böbrek de menüde yer alabilir.



Sağlıklı yağ kaynakları: zeytin, zeytinyağı, avokado, hindistancevizi, hindistancevizi yağı, yağlı balıklar, balık yağı, tahin, yağlı tohumlar, az miktarda sadeyağ.

Zararlı yağ kaynakları: kuyruk yağı, fazla miktarda tüketilen tere/sadeyağ, Ayçiçek yağı, mısır yağı, kızartma yağları, soya yağı


Her öğünü yağdan ve proteinden zengin yaparsanız açlık hissetmezsiniz. Buradaki püf nokta ne kadar sebze tükettiğinizdir. İsterseniz yağda az çevirin, isterseniz fırına sürün, isterseniz çiğ tüketin. En önemli olan koyu yeşil yapraklı sebzeleri mümkünse her öğüne, en azından her güne mutlaka bolca ekleyin. Diğer sebzeleri de unutmayın tabi. Bu şekilde yorgunluk hissiyatınız azalacak, enerjiniz artacak, tiroit belirtilerini hissetmeyecek veya daha az hissedeceksiniz.


NOT: Safra probleminiz varsa veya safranızı aldırdıysanız o zaman yağı tüketirken kendinizi kontrol ederek ilerleyin, safra üretimi için limon, sirke kullanmaya gayret gösterin. Gelin birlikte örnek bir menü yazalım:


Kahvaltı

  • Tereyağında/sadeyağda, çekilmiş keten tohumu ve kırılmış yumurta (miktar size bağlı)

  • Zeytin

  • Domates, salatalık, maydanoz, nane (en az 1 orta boy kâse, içine zeytinyağı ekleyin, chia da ekleyebilirsiniz)

  • Fırında üzerinde yağ gezdirilmiş havuç, kırmızı pancar, karnabahar

Öğle

  • Kemik/Et suyuna kıvamı yoğun sebze çorbası. Sebze miktarınız fazla olursa çorbanız biraz püreye benziyor. Bence daha iyi. Püre kıvamında çorba. İçine istediğimiz yağlardan ekleyebilirsiniz, tavuk parçacıkları atabilirsiniz. Yanına limonlu avokado da yiyebilirsiniz. Veya yine fırına sebze sürebilirsiniz.

Akşam

  • Tavada soğan, sarımsak, brokoli, maydanoz veya ıspanak, isteğe göre havuç. İçine susam ve keten tohumu. İsterseniz bunu hindistancevizi yağı ile yapın. Hoşunuza daha çok gidebilir.

  • Fırında veya tavada çevirdiğiniz tavuk veya fırın balık.

  • İsteğe göre ek olarak fırın sebze

  • Roka, turp, maydanoz, domates/biber, limon, zeytin, zeytinyağından oluşan bir salata. Salatayı zenginleştirmek size kalmış.

Ben doyarım. Ya siz?


İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page