top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Vagus Siniri

Bazen bağırsak geçirgenliği beyinden gelen uyarılardan da kaynaklanabiliyor. Burada beyin ile tüm sindirim sistemi arasındaki iletişimi sağlayan vagus sinirini güçlendirmekte yarar var.



Vagus siniri, sindirim oranları ile beyin arasındaki iletişimi sağlayan en büyük sinirdir. Başa darbe alınması veya derin üzüntü vb durumlar beynin organlarla iletişimini etkiler. Bu durumda sindirim sorunları ve bağırsak geçirgenliği de görülmektedir.

Okuduğum bir kaynak şu şekilde belirtmektedir. “Doktorun stetoskop ile karın bölgesinde dinleyerek bir guruldama duymayı hedeflemesinde yarar var. Beyin-bağırsak aksında herhangi bir kusur varsa yüksek olasılıkla bu guruldama çok hafif düzeyde olacaktır.” Diğer muayene yöntemleri de var, ilgilenen doktor arkadaşlarımız için linki buraya yazıyorum: https://drknews.com/4-vagus-exercises-to-heal-gut/


Bizim yapmamız gereken şey vagus sinirini güçlendirmek. Vagus sinirini uyardığımızda, bu sinir bağırsaklarımızdaki düz kasları uyarır. Aynı antrenmanla kaslarımızı geliştirmemiz gibi vagus siniri de bağırsaklarımızdaki düz kasları geliştirir.

Vagal egzersizleri evde nasıl yapabilir ve vagus sinirini güçlendirebiliriz?


Gargara

Günde birkaç kez su ile gargara yapmak vagus sinirini uyarıcı bir aktivitedir ve bu şekilde sindirim organları da uyarılır.

Günde birkaç büyük bardakta su için ve her yudumda gargara yaparak için. Biraz uzun süre ve güçlü bir şekilde gargara yapmanız gerekir. Bu uygulamayı birkaç hafta boyunca yapın.


Yüksek sesle şarkı söyleyin

Evde veya arabada yüksek sesle bağırmak veya şarkı söylemek vagus sinirini uyarır. Ayrıca çok iyi de hissettirir.


Dil çubuğu kullanın

Hani doktorların boğazımıza bakmak için kullandıkları bir çubuk var ya, onu gün içinde birkaç kere kullanarak, dilinizin sadece arka kısmına kadar ilerleterek vagus sinirinin uyarılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak dikkat edin tok karna yapmayın kusma ihtimaliniz var bir de boğazınıza da zarar vermeyin, yumuşak bir şekilde yapın. Birkaç hafta boyunca bu uygulamayı yapabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page