top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Yüksek Karbonhidratlı Beslenme Selülit Oluşumuna Neden Olur mu?

Bilimsel çalışmalar deneyimlerin çok gerisinden gelir. Önce yüzlerce, binlerce hatta bazen yüzbinlerce insan bir gerçekliği deneyimler, sonra bilimsel literatüre girmeye başlar. Bunlardan biri de selülit oluşumu ve nedenleri. Benim merak ettiğim şey ise “beslenmenin selülit ile bir alakası var mı?” sorusuydu.



Deneyimsel olarak kadınların düşük karbonhidratlı beslenmeye geçmeleri ile birlikte selülitlerinin azaldığını duyuyordum. Bilimsel literatüre dalmadan önce kısa bir Google araştırması yaptım, kaynaklarına % 100 güvenemeyeceğim, ancak bu konuda yılların deneyimlerine sahip doktor ve diyetisyenlerin selülitin nedenleri ile ilgili çok belirgin ve ortak söylemleri olduğunu gördüm. Bu kişiler yüksek karbonhidratlı beslenme, glisemik indeksi yüksek beslenme, inflamatuvar besinler (birçoğu paketli ve renkli besinler, marketlerde çok bulunanlardan), yüksek östrojen, dolaşım yetersizliği, kolajen dengesizliği gibi etkenlerin selülite neden olduğunu belirtmektedir.

Bilimsel literatürde de mikrodolaşım yetersizliği (kılcal kan damarları ve hücreler arası boşluklar), kronik inflamasyon varlığı (özellikle berbat beslenme alışkanlıkları sonrası oluşan), yüksek östrojen varlığı, kolajen azalması, yüksek insülin seviyeleri buna neden olduğu belirtilmektedir.

Aslında durum yüksek karbonhidrattan değil, saflaştırılmış karbonhidrat ile (unlu mamuller, şeker eklenmiş besinler) inflamatuvar besinlerden (cips, kola, şekerlemeler, çikolatalar vb) kaynaklanıyor da olabilir. Çünkü bu tip beslenme hem yüksek insüline hem de yüksek inflamasyona neden olur. Bunlar da östrojen artışı ve genel bir hormon dengesizliğine neden olur. Ve tüm bunlar birlikte karaciğerin iyi çalışamamasına, kan damalarlarında erken harabiyete, kılcal damarların tıkanmasına ve hücreler arası sıvıların fazla asidik olmasına neden olur. Hatta kolajen dokunun zarar görmesine de neden olur.


Östrojen/progesteron dengesizliği, yüksek insülin, yüksek inflamasyon ve akabinde kaçınılmaz olan insülin direnci/diyabet durumları ile selülit görülmesi olasılığı çok yüksektir.


Ne yapmalı?

Sizce de çözüm çok basit değil mi? en azından Akdeniz diyeti, aralıklı açlık, egzersiz, bol sebze, yeterli su gibi basit çözümler varken siz başka çözüm arar mısınız?


Kaynaklar:

de la Casa Almeida M, Suarez Serrano C, Rebollo Roldán J, Jiménez Rejano JJ. Cellulite's aetiology: a review. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013 Mar;27(3):273-8. doi: 10.1111/j.1468-3083.2012.04622.x. Epub 2012 Jul 3. PMID: 22758934.

Leszko M. Cellulite in menopause. Prz Menopauzalny. 2014;13(5):298-304. doi:10.5114/pm.2014.46472

1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page