top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Avokadonun Antioksidan Etkisi

Avokadoda tekli doymamış yağlar ve antioksidanlar (karotenoidler, tokoferoller, polifenoller) bulunmaktadır. İçerdiği lif ve potasyum nedeniyle de elektrolit seviyesinin dengelenmesinde, kan şekerinin dengelenmesinde de payı vardır. Bu nedenle öğünlere eklenmesinin de antioksidan etkileri olduğu belirtilmektedir.



2013 yılında yapılan bir çalışmada özellikle hamburger ile birlikte tüketiminin etkileri incelenmiş ve bunu sizlere aktarmak istedim. Hamburgerin yağları, etin pişirilme şekli nedeniyle, okside olur. İleri glikolize son ürünler (AGE) oluşarak birçok hastalığa davet çıkarır. Ancak antioksidanlar (burada avokado) öğüne eklenince durum biraz değişiyor.

Bu çalışmada 11 bireye önce sadece hamburger verilmiş ve etkilerine bakılmış. Aynı kişilere en az 1 hafta aralığın olduğu farklı bir günde hamburger yanına 70 gram kadar avokado verilmiş ve tekrar etkileri incelenmiş. Sadece hamburger yendiğinde damarlarda 2 saat sonra vazokstrüksiyon (büzülme, daralma) gözlenirken, avokado ile birlikte tüketimden sonra bu etki görülmemiş. Sadece hamburger tüketiminde inflamasyonda artış görülmüş, avokado ile birlikte tüketimde bu inflamasyon bazı parametrelerde çok az görülürken bazı parametrelerde görülmemiş.


Aslında örnekleri çoğaltmak mümkün. Öğünün yanın salata eklemek de bu etkiyi yapıyor. Daha otçul beslenmek (ekmekçil değil) çok yararlı etkiler gösteriyor. Bunun için öğünlerinize en azından 1 büyük çorba kasesi kadar sebze eklemeyi ihmal etmeyin.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page