top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Bebeğinizde İnfantil Kolik mi Var?

Bebeğiniz çok huzursuz ve sürekli ağlıyor mu?

Gözlemlerimden sonra kısa bir araştırma yaptım ve ne fark ettim biliyor musunuz? Emzirilen kolik bebeklerin annelerinde genellikle bir şekilde fodmap intoleransı var. Neden ve ne alakası var?




Annenin diyetinden fodmaptan zengin besinleri (lahanagiller, elma, armut, şeftali, kurubaklagiller… dahası var) çektiğimiz zaman emzirilen bebeğin huzursuzluğu, ağlama süresi ve ağlamasındaki yoğunluk (kaygılı gibi olması) durumları direk azalıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre annenin diyetini düşük fodmap diyetine çevirince sadece 1 haftada bebekte önemli değişimler gözlenmiş. Bebeği koyduğumuz yerde uyuyor artık yorumları yapılmış :) Başka bir çalışmada ise normal diyetle düşük fodmap diyeti eş zamanlı olarak karşılaştırılmış (randomize kontrollü bir çalışma) ve sonuç yine aynı. Düşük fodmap diyetini yapan annelerin bebekleri daha sakin, daha kolay uyuyor ve ağlama süreleri belirgin şekilde kısalıyor.


Ağlayan bebeğin ailede yarattığı stresi bilen bilir. Böyle durumda annenin bağırsak sağlığını konuşmak, düzenlemek önemli anladığımız kadarıyla. Yani böyle bir durumda annenin bağırsaklarını düzenlemeliyiz.


Başka araştırmaları da inceledim, yapılan diğer araştırmalara göre stresli, geniş aile ile yaşayan, aile içi şiddet yaşayan annelerin çocuklarında infantil kolik görülmesi sıklığı daha yüksek. Bu sorunları yaşayan kişilerde ise sibo, fodmap intoleransı görülme oranı daha yüksek. Yani annenin bağırsak sağlığı ile bebeğin bağırsak sağlığı yakından ilişkili.

Dilerim bu bilgi birçoklarımız için faydalı olur.


Kaynaklar:

Iacovou M, Mulcahy EC, Truby H, Barrett JS, Gibson PR, Muir JG. Reducing the maternal dietary intake of indigestible and slowly absorbed short-chain carbohydrates is associated with improved infantile colic: a proof-of-concept study. J Hum Nutr Diet. 2018 Apr;31(2):256-265. doi: 10.1111/jhn.12488. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28631347.

Iacovou M, Craig SS, Yelland GW, Barrett JS, Gibson PR, Muir JG. Randomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers is associated with a greater improvement of the symptoms of infantile colic than for a typical diet. Aliment Pharmacol Ther. 2018 Nov;48(10):1061-1073. doi: 10.1111/apt.15007. Epub 2018 Oct 10. PMID: 30306603.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page