top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Diyetinizi Belirlerken...

Hipotiroit ve haşimoto tiroiditinde diyetinizi belirlerken;


Her iki durumda da hipotiroit vardır. Haşimoto olup hipertiroit belirtileri gösteren varsa, bunun çok uzun sürmeyeceğini sonra tekrardan hipotiroide dönüşeceğini belirtmemde yarar var. Hipotiroit tanımında bir otoimmün durumun olduğundan bahsedilmese de birçok kişide ilerleyen zamanlarda en başta tiroit olmak üzere başka doku ve organlara otoimmün durumun gözlenmesi muhtemeldir. Otoimmün demek bağışıklık sisteminin bize ait olan yapılara saldırması demektir ve düzeltilmesi gerekli ve önemlidir.

Hemen hemen tüm hastalıklarda kişiye özelleştirilmiş taş devri diyetinin büyük faydalar sağladığını gördüm. Bu nedenle bence bu diyeti bir an önce uygulayın. Ancak uygularken, her iki tiroit durumunda kendinize şu soruları sormalısınız:

  1. Hipoglisemi belirtileri yaşıyor muyum?

  2. Fodmap’tan zengin besinler, en azından bazıları, bende gaz, şişkinlik, beyin sisi, ağrı vb belirtilere neden oluyor mu?

  3. Histaminden zengin besinler, en azından bazıları, bende hoş olmayan vücut belirtilerine neden oluyor mu?

Diyeti yaparken hipoglisemi yaşamamalısınız, çünkü hipoglisemi durumunda vücut kortizol salgılar, bu da bağırsak geçirgenliğini artırabilir, depresyona neden olabilir, motivasyonunuzu düşürür, iyileşmeyi yavaşlatır. Hipoglisemi yaşamamak için her öğüne sağlıklı yağları ve proteinleri eklemeniz gerekir. Eğer fodmap’tan ve histaminden zengin besinler sizde rahatsızlık hissi yaratıyorsa, bu besinler çok yararlı da olsa, bir süre ya tüketmeyin ya da pişirin ve az miktarda tüketin. Kendinizi zorlamayın, bağırsaklarınızı veya intolerans nedenli diğer organlarınızı boşuna zorlamayın. Vücudunuzun sakinleşmeye, dinlenmeye ihtiyacı var.


Bu arada stres yönetimi önemli, eğer stresinizi yönetemiyorsanız hayatınızı yeniden sorgulayın.


Nasıl geldim ben buraya? Ne zamandır buradayım? Ve neden hala buradayım?


İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page