top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Fazla Esnek Bir Vücudunuz mu Var?

Çocukken hepimiz oynardık, parmağını bileğine değirebilenler, kolu bacağı ensek olanlar vb. Bu durum bir genetik hastalık olmasa da bir genetik farklılık aslında. Bu genetik altyapıya sahip olanların oranı genele göre % 15 civarında ve maalesef bu grup günümüz yaşam alışkanlıklarında bağırsak sorunları yaşamaya daha müsait.



Yapılan araştırmalara göre de bu kişilerde daha fazla IBS veya benzeri bağırsak sorunları gözleniyor. Özellikle IBS-kabızlık görülme oranı daha fazla olabilecekken, IBS’nin tüm alt türlerindeki hastaların % 40’ında bir şekilde bu genetik farklılık olduğu belirtiliyor.

Genetik olarak esnek eklemlere sahip olanlarda bunlardan başka alttakiler de görülebiliyor.

- Aşırı yorgunluk

- Kronik ağrı

- Mide sorunları

- Duruşsal belirtiler: durma şekli nedeniyle veya bilgisayar çalışanlarında baş ağrısı, baş dönmesi

- Alerji, atopi,

- Otoimmünite

Genellikle kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, kronik ağrı sendromu, IBS, dispepsi, lyme/EBV ile karıştırıldığı belirtiliyor.

Bir danışanımda da benzer bir şeyle karşılaştık. Bir tanısı yoktu ama IBS benzeri belirtileri vardı. Belirtileri fibromiyaljiye de benziyordu. Doktor değerlendirmesi sonrası bir tanı konmamıştı. İlk aklıma gelen “çocukken esnek miydin” diye sormak oldu. Tabi ki cevap evet oldu. Yukarıdaki belirtilerin birçoğunu da gösteriyordu.

Çözüm olarak düşük fodmap diyeti ile başladık. Henüz yeni başladığımız için sonuçları paylaşamıyorum, ancak zamanla diyeti açacağız ve normal beslenmeye geçeceğiz. Bu arada bu danışanıma sürekli sabit pozisyonda kalmamasını sürekli hareket halinde olmasını önereceğim.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

.

Kaynak: Zweig A, Schindler V, Becker AS, van Maren A, Pohl D. Higher prevalence of joint hypermobility in constipation predominant irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. 2018 Sep;30(9):e13353. doi: 10.1111/nmo.13353. Epub 2018 Apr 23. PMID: 29687534.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page