top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Hormonları Bozan 12 Madde

Endokrin bozucular, yani hormon bozucular hayatımızda her yerde. Etkileri çok büyük. Unutmayın ki dünya otoriteleri bunların kullanımına izin veriyor. Hem sağlığımızı hem de dünyamızı kirleten bu maddelerin bundan 60 yıl öncesine kadar hayatımızda olmadıklarını her sene on binlerce yeni türün hayatımıza girdiğini unutmayın. Gelin bunları inceleyelim:



BPA (bisfenil a): Vücuda girdikten sonra hormon gibi hareket eder. Üreme sorunları, obezite, rahim, meme ilintili kanser ve diğer sağlık sorunları, kalp hastalıklarına neden olduğu gösterilmiştir. Çok fazla insanda kalıntısının biriktiği de bilinmektedir. Konserve kutularda bulunur. Ayrıca fiş ve benzeri kâğıtlarda da bulunur, hatta dokunma ile birkaç saniyede kana geçebilir. Islak el ile bu süre daha da kısalır. Plastiklerin üzerinde PC kodu varsa bu da tehlikelidir ve dikkat edilmelidir.


Dioksin: Kadın cinsiyet hormonlarının işleyişini bozar. Düşük dozlarda da etkilidir. Anne karnındaki bebeğin ileri yaşlarda kısır olmasına sebep olabilmektedir. Çok uzun süre bozulmadan kalabilmektedir. Bağışıklık sistemini ve üreme sistemini olumsuz etkiler. Maalesef tüm hayvansal kaynaklı besinlerde bulunabilmektedir. Bu nedenle organik/serbest gezen tüketilmelidir.


Atrazin: Erkek kurbağaları dişileştirmesi ile ün salmıştır. Hatta erkek kurbağaların dişiler gibi yumurta üretmesine bile neden olmuştur. Prostat ilintili sorunlara yol açabildiği de belirtilmektedir. Doğada salındığından içme sularına karışabilmektedir. Bu nedenle filtre su tüketimi önemli görünmektedir.


Fitalatlar: Düşük sperm sayısı, kalitesi, doğum kusurları, obezite, diyabet, tiroit sorunları ilintili hormon bozucudur. Korunmak için plastiklerden uzak durmak önemli. Ayrıca PVC kaplı malzemeler de bu riski taşıyor.


Perklorat: roket yakıtıdır. Süt ürünlerine bulaşmış olabilmekte. İyot ile yarıştığı için tiroit ilintili sorunlara yol açabilmektedir. İçme sularının filtre edilmesi önemlidir. Diyette de yeterli iyot alınmalıdır.


Alev geciktiriciler: Tiroit hormonlarının işleyişini bozarlar. Zekâyı geriletirler. Doğada bozulmadan durabilirler. Korunmak pek mümkün değil, sadece yasal düzenlemeler gerekli. Vücudu temizlemek için detoks yöntemleri uygulanabilir.


Kurşun: Zayıf hafıza, düşük akademik başarı, sinir sistemi, böbrek sorunları, doğum kusurları, kaygı sorunlar, yüksek tansiyon, diyabet, depresyon gibi sorunlarla ilişkilidir. Doğada azalmıştır ama hala kurşun testi yüksek çıkan bireyler olabilmektedir.


Arsenik: Cilt, mesane, akciğer kanserleri, kilo alımı, diyabet, yüksek tansiyon, osteoporoz ile ilişkilidir. Çözüm için filtre su kullanımı uygundur.


Cıva: Güçlü bir hormon bozucudur. Amalgam dolgular, cilt bakım ürünleri, büyük (çok büyük) balıklar risklidir ki ülkemizde bu balıkların satışını hiç görmedim.


Perflorin kimyasallar: Çok zor bozulabilen, yani doğada sağlam durabilen bir kimyasal. Sperm kalitesinin düşmesi, düşük doğum ağırlığı, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, yüksek kolesterol gibi sorunlara yol açabilmektedir. Teflon tavalarda ve mobilya ve halıların sudan etkilenmemesi için üretimlerinde kullanılır.


Organofosfat pestisitler: Hala kullanılmaktadır. Böceklerin sinir sistemini köreltsin diye yapılırken insanlara da aynı etkiyi yapabileceği düşünülmemiştir. Hala da düşünülmemiş olacak ki kullanılmaktadır. Organik beslenme burada da önem kazanmaktadır.


Glikol esterleri: Doğum kusurlarına neden olabilmektedir. Evdeki temizlik malzemelerinde bulunur.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page