top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Kandida Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Aslında burada candida albicans’dan bahsediyoruz. Bağırsaklarımızda bulunan bir mantar türü. Sayısı artarsa ciddi sorunlara neden oluyor. Ve biz bunu gerçekten hiç istemeyiz. Çünkü bağırsak geçirgenliğine neden olur. Psikolojik/psikiyatrik etkileri vardır. Özellikle karaciğer üzerinde ağır etkileri olmaktadır. Yavaş yavaş diğer organlara da etki eder. Kötü haber kandidanın bizde çoğalmasına neden olan çok fazla etkenle karşı karşıyayız. İyi haber ise yapabileceklerimiz bizi korumakla kalmaz iyileştirir de.

Belirtileri nelerdir? İnanın o kadar çok belirtisi var ki, sizdeki belirtinin kandidadan mı başka bir şeyden mi kaynaklandığını merak ediyor olabilirsiniz. Ben size sadece kandidaya has birkaç belirti sayayım.


Dil üstünde beyaz/sarı tabaka: Yoğun bağırsak disbiyozu demektir. Kandidasız disbiyoz olur mu hiç? Disbiyozda parti veren bakterilerin assolistidir kendileri.

Vücudun herhangi bir yerinde mantar enfeksiyonu: Belirtilenlere göre vücutta mantar enfeksiyonu varsa bağırsaklarda da olması çok yüksek olası.


Alerjiler/Histamin sorunları: Çalışmalar histamin intoleransı durumlarında ve alerjilerde kandida ilintili belirtiler buluyorlar ve kandida tedavisinde histamin/alerji sorunlarında azalmalar oluyor. Aslında kapsamlı bir bağırsak çalışmasında alerjilerin ve histamin intoleransı sorunlarının çok yüksek oranda düzeldiğini görüyoruz.


Şeker tutkusu: sadece insülin direnci/diyabette olur sanıyorusanız yanılıyorsınız. Tabi ki her insülin direnci/diyabet durumunu kandida ile ilişkilendirebiliriz. Ancak insülin direncinde direk kandida ile başlamak yerine vitamin-mineral-antioksidan-kaliteli yağ ağırlıklı diyet daha hızlı sonuç almamızı sağlıyor. Sonra kandida çalışması yapılabilir.

Hayır, kandida belritileri bu kadarla sınırlı değil. Ancak emin olun bunlar kandidaya has belirtiler. Bir sonraki paylaşımımda nelerin kandida artışına sebep olduğunu belirteceğim. Sonra ise çözümlere geçeceğiz.


Sağlıklı günlere…

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page