top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Romatoid Artrit Durumunda Yumurta Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yumurtanın sağlık yararları oldukça fazladır. İçinde nadir besinlerde bulunan kolin vardır ve karaciğer yağlanmasının karşısında en büyük gücümüzden biridir. Anne sütünden sonraki en kaliteli protein içeriğine sahiptir. A, E, B2, B6 vitaminleri ve demirin iyi kaynaklarındandır. Ayrıca çok az besinde bulunan D vitamininin de kaynağıdır. Ancak bağırsak geçirgenliği durumlarında maalesef en fazla antikorun üretildiği besinler arasına girmektedir.


Bir çalışmada RA’lı bireylerde yumurta proteinlerine karşı kontrol grubuna göre daha fazla IgA, IgG ve IgM antikorları olduğu belirtilmektedir. Bağırsak geçirgenliği ile tam sindirilemeyen besinler direk kan dolaşımına girerek yabancı bir madde, ajan vb algılanır ve inflamasyon başlar. İnflamasyon ise bağırsak geçirgenliğinin daha da fazla olmasına ve hastalığın kronikleşmesine neden olur (kısır döngü).


Yumurta gibi güzel bir besinin ömür boyu diyetten çıkmasını ben de istemem. Ancak bir süre diyetten çıkararak, doğru bir eliminasyon diyeti ile birlikte, etkilerin gözlenmesinde ve sonra tekrardan diyete adım adım eklenmesinde yarar var.


Diyete eklerken önce sarısı VEYA beyazı ile başlanmalıdır. Örneğin beyazı ile başladıysanız, 3 gün sonra sarısını denemelisiniz. Deneme süresi her bir yumurta kısmı (sarı veya beyaz) için en az 3 gün sürmeli, küçük miktarlarda denenmeli, gün içinde 2-3 adet sarı veya beyaz yendikten sonra daha fazla yenmemelidir. İkinci ve üçüncü günlerde yenmemesinde yarar var, sadece gözlem yapılırsa daha iyi olur. Herhangi bir belirti olmazsa bir sonraki kısma geçilebilir (yani sarıyı denediyseniz beyaza geçilebilir). Herhangi bir belirti olursa bir daha yenmez ve belirti geçene kadar beklenir, tamamen geçtikten sonra bir sonraki kısma geçilir.


Belirtiler herhangi bir şekilde olabilir. Halsizlik, yorgunluk, göz kuruluğu, baş ağrısı, ishal, mide yanması, cilt sorunları vb. her türlü olabilir.


Yumurta sorun yarattıysa eğer diyetinizden 3 ay süre ile çıkmalı. 3 ay sonra tekrar deneme yapabilirsiniz. Bu süreyi daha kısa tutmak için bağırsak desteklerini kullanmalısınız. Bunu da instagram öne çıkanlardan veya sitemizden görebilirsiniz.

Fonksiyonel Beslenme Akademisi’nde sizi 2 diyetisyen olarak uzaktan (online) takip etmekteyiz. Bu sürecin en rahat şekilde geçebilmesi için diyetin uygulanmasında size destek oluyor, besin takviyeleri ile “iyi”leşme sürecinizi hızlandırıyoruz. Tabi ki sonuçları kişiye özgüdür, unutmayın ki bir hastalığın anatomisinde çoklu faktörler vardır.


Herkese sağlıklı günler dilerim.

İlker Pazarbaşı


Kaynak: Hvatum M, Kanerud L, Hällgren R, Brandtzaeg P. The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. Gut. 2006 Sep;55(9):1240-7. doi: 10.1136/gut.2005.076901. Epub 2006 Feb 16. PMID: 16484508; PMCID: PMC1860040.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page