top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Süt Ürünleri Hakkında


1) Süt ürünlerinin yararlı olduğunu gösteren çalışmalar genellikle süt endüstrisinden ödenek almışlardı.

2) Sütün yararlı olduğunu gösteren istisnasız BÜTÜN çalışmalar sadece süt tüketimi ile kemik erimesi veya boy uzaması ilişkilerine bakmışlardı. Süt kaynaklı boy uzaması aslında kanser artışına da denk geliyordu, ancak kimse bunun üzerinde durmuyordu.

3) Azımsanmayacak sayıda çalışma da süt ürünleri ile kemik erimesinin önlenmesi arasında bir ilişki olmadığını göstermişti.

4) Süt ürünlerinin zararlarına değinen çalışmalar, kanser, diyabet, kalp hastalıkları ile de arasında ilişki bulabilmişlerdi.

5) Süt ürünlerinin zararlarını gösteren çalışmalar bunun en ince ayrıntısına kadar gösterebiliyorlardı. Bazıları güçlü muhtemel mekanizma iken bazıları kanıtlanabilmiş mekanizmalardı.

6) Dünyada kemikleri güçlü olsun diye hiçbir canlı anne sütünden başka süte ihtiyaç duymamaktadır.

7) Süt tüketimi hiç olmayan 30-50 bin yıl önce yaşamış insanların kemik ve dişleri süt tüketen bütün toplumlara göre çok daha sağlam bulunmaktadır.


Bu kadar bilgiyi toplamak benim 8-9 ayımı almıştı. Buna değdi.


Siz de kendiniz düşünün.


Ben ara sıra fermente süt tüketen biriyim, kimsenin veya hiçbir grubun (çocuk, yaşlı vb dahil) süt ürünleri tüketmesi GEREKMEDİĞİNİ ancak keyfi olarak veya arada sırada tüketim ile sınırlı tutulabileceğini belirten, savunan biriyim.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page