top of page
  • Yazarın fotoğrafıSedef Özcan

Vitiligo Hastalığı Sizce Genetik mi?

Tek yumurta ikizi olup da vitiligo hasası olanların sadece %23’ünün ikiz kardeşinde vitiligo var. Buna karşın ikiz olmayan kardeşlerde görülme oranı % 6, genel toplumda görülme oranı %1 dolaylarında.

Tüm bu verilere bakınca, bilimsel anlamda konuşurken genlerin etkisinden bahsedebiliriz ancak hastama veya sosyal medyada bunun genetik olmadığını bağırsa bağıra söylerim. Çünkü genetik der demez insanın aklına sadece çaresizlik ve ilaç kullanma zorunluluğu geliyor.

Oysa kardeşlerimde hatta tek yumurta ikizi kardeşimde niye yok veya görülme olasılığı çok daha düşük? Annemde babamda niye yok? Onların kardeşlerinde? Onların da anne babalarında?

Konunun genetik kısmına odaklanmak o kadar anlamsız ki, hiç değiştiremeyeceğin, değiştirsen de doğalı bozuğun için daha olumsuz sonuçlanabilecek bir şeye odaklanıp ilaçlara veya cihazlara bel bağlamak…


Hangi yolu seçmek istediğinize karar verin.

Pasif yol: sadece ilaçlar ve çeşitli uygulamalarla ilerlemek

Aktif yol: sağlıklı zihin ve düşünce yapısına, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanmak…

Seçiminiz kaderinizdir…


İlker Pazarbaşı


Kaynak:

Alkhateeb A, Fain PR, Thody A, Bennett DC, Spritz RA. Epidemiology of vitiligo and associated autoimmune diseases in Caucasian probands and their families. Pigment Cell Res. 2003 Jun;16(3):208-14. doi: 10.1034/j.1600-0749.2003.00032.x. PMID: 12753387.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page