top of page
  • Yazarın fotoğrafıFBA

Diyetin Yanında Hangi Takviyeler?

Öncelikle takviyeler kişiye özeldir. Bu nedenle şu hastalıkta bu takviye, bu diyette şu takviye de doğru değil. Bu nedenle ben size en fazla eksikliği olan besin bileşenlerinin takviyelerini önereceğim. Güvenli bölgede kalacağım. Kişiye özel öneriler vermeyeceğim…


Biz üniversitede besin takviyesine gerek kalmadığını, doğru ve yeterli beslenme ile besin desteklerine ihtiyaç olmayacağını öğrenmiştik. Ancak eğer bugün ilaç kullanıyorsanız herhangi bir şey için veya ileride kullanmak zorunda kalacaksanız, çok yüksek olasılıkla bu durum besin desstği kullanmadığınız içindir. Örneğin hiç ama hiç diyet yapmadan, sadece araştırarak aldıkları takviyeleri kullananlardan sürekli bu takviyelerle daha iyi hissettiğini duyuyorum. Danışanlarm bazen bana geldiklerinde avucu dolduracak kadar takviye kullandıklarını görürüm. Ve eklerler, “bu takviyelerle birlikte daha rahatım” derler. Kolajen kullanan ağrılarından kurtulmuştur örneğin… besin desteklerine ilginin hızla artması, firmaların hızla çoğalması tesadüf değil. Kronik hastalıkların artması insanları daha fazla soru sormaya itiyor ve 60 - 70 yıl önceki bilgilerin yenilenmesi de gerekiyor.


Bence iddialı konuşmamak lazım. Hele ki bizzat danışan görmüyorsanız, besin desteklerini pratiğinizde uygulamadıysanız. Bir de araştırmayı sevenler için pubmed’de o kadar çok yayın var ki belirli besin desteklerinin etkileri çok net belirtilebiliyor. İşim icabı araştırarak önerdiğim için gönlüm çok rahat.


Bugün herkesin d vitamini ve omega 3’e ihtiyacı var. D vitamini kan testlerinden yola çıkılarak kullanılmalı. Omega 3 her zaman. Ailesel hiperkolesterolemisi olanlar hariç. Sizde varsa bunu bilirsiniz zaten. Soru işareti kalmaz aklınızda. Emin değilseniz ve yaşınız 30’un üzerindeyse size oldıuğunu hiç sanmıyorum. Antioksidanlar çok önemli, ne toprak eski toprak, ne besin eski besin. Bu nedenle yeterli dengeli beslenmek artık çok çok zor. Kırmızı mor meyve ekstratı, devedikeni ekstresi veya zerdeçal ekstratı gibi antioksidanları daha çok seviyorum. Çünkü ekstrat aslında besinin kendi demektir. Etken maddesinin yoğunlaştırılmış hali ile. Bir diğeri magnezyum. Magnezyum eksikliği olmayan tek insan grubu herhalde deniz kenarında sakin yaşayan ve bol bitkisel beslenenlerdir. Diğerleri kullansın bence.


Yine kan testlerinden kontrol ederek b vitaminleri faydalı olabilir.


Tabi bu önerilerim, taş devri diyeti veya bu diyete yakın, bol bitkisel beslenen kişiler için. “normal” diyet tüketenlerin çok daha fazlasına ihtiyaçları olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page